masalah rambut gugur lelaki

MASALAH RAMBUT GUGUR LELAKI

Kehilangan rambut atau masalah rambut gugur lelaki merupakan salah satu masalah yang sering dihadapi oleh ramai lelaki, tanpa mengira usia. Masalah ini bukan sahaja mempengaruhi penampilan tetapi juga boleh menyebabkan kurang keyakinan diri terutamanya ketika berhadapan dengan orang lain. Di Glojas, kami ada penyelesaian yang terbaik iaitu dengan menyediakan perkhidmatan tanam rambut yang telah berjaya penyelesaikan berpuluh ribu masalah rambut gugur lelaki.

Alamat :

Glomac Galeria Hartamas, B-G, 05, Jalan 26a/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Wilayah Persekutuan, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Telefon :

Social Media

kenali dulu tahap masalah rambut gugur lelaki

Sebelum anda mendapatkan rawatan tanam rambut bagi mengatasi masalah rambut gugur lelaki, and perlulah mengenal pasti tahap rambut gugur.

Masalah rambut gugur lelaki atau keguguran rambut ditandai dengan penipisan rambut yang progresif di kepala, akhirnya membawa kepada kebotakan. Bagi kebanyakan lelaki, keguguran rambut bermula dengan garis rambut yang beransur surut. Rambut di ubun-ubun, atau belakang, kepala juga mungkin mula menipis.Corak rambut gugur ini biasanya dalam corak “M” dari dahi. Dalam kes yang teruk, tompok botak di atas mahkota akan bertemu di titik teratas dari semasa ke semasa, membentuk bentuk ladam kuda. Ini meninggalkan rambut hanya di bahagian belakang dan sisi kepala.

masalah rambut gugur lelaki

penyebab masalah rambut gugur lelaki

 1. Genetik
  Kebanyakan kes keguguran rambut pada lelaki adalah disebabkan oleh keadaan yang dikenali sebagai alopecia androgenetik, atau lebih dikenali sebagai kebotakan corak lelaki. Kondisi ini diwarisi dan dipengaruhi oleh hormon dihydrotestosterone (DHT).

 2. Perubahan Hormon
  Selain genetik, perubahan hormon juga boleh menyumbang kepada keguguran rambut. Hormon seperti testosteron boleh bertukar menjadi DHT yang mempunyai kesan mengecutkan folikel rambut sehingga rambut menjadi lebih nipis dan akhirnya gugur.

 3. Faktor Pemakanan
  Kekurangan zat makanan tertentu seperti protein, zat besi, dan vitamin B kompleks boleh menyebabkan rambut menjadi lemah dan mudah gugur.

 4. Tekanan
  Stres, sama ada fizikal atau emosi, boleh menyebabkan rambut masuk ke dalam fasa rehat lebih awal dari biasa yang kemudiannya mengakibatkan keguguran rambut.

 5. Penjagaan Rambut yang Tidak Sesuai
  Penggunaan bahan kimia keras, peralatan pemanas, dan teknik penjagaan rambut yang kasar juga boleh merosakkan rambut dan menyebabkan keguguran.

Penyelesaian untuk masalah rambut gugur lelaki - TANAM RAMBUT DI GLOJAS

Tanam rambut adalah teknik medik yang dilakukan untuk mengatasi kebotakan. Proses ini melibatkan pemindahan folikel rambut dari kawasan yang masih lebat ke kawasan yang mengalami penipisan rambut. Teknik yang sering digunakan adalah FUT (Follicular Unit Transplantation) dan FUE (Follicular Unit Extraction).

glojas hair transplant
glojas hair transplant

PAKAR TANAM RAMBUT DI GLOJAS

harga tanam rambut di malaysia

Masalah keguguran rambut pada lelaki adalah isu yang kompleks yang melibatkan pelbagai faktor. Dengan pemahaman yang baik tentang penyebabnya, langkah pencegahan yang berkesan, serta pilihan rawatan yang tersedia, individu boleh mengambil langkah proaktif dalam mengurus dan mengatasi masalah ini. Jika anda mengalami keguguran rambut, penting untuk berbincang dengan pakar untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang sesuai. Namun begitu, pemilihan klinik dan pakar juga perlulah diambil kira sebelum memilih perkhidmatan tanam rambut. Ini kerana, pengalaman dan pakar yang bertauliah akan memberi hasil yang semula jadi dan kekal terhadap rawatan tanam rambut. Di glojas, kumpulan pakar kami yang diketuai oleh Professor Dato` Dr JasG yang telah berpengalaman dan kemahiran lebih dari 26 tahun akan memastikan pelanggan kami berpuas hati. 

Dapatkan konsultasi percuma

alamat kami

Address : Glojas Health Clinic, Glomac Galleria, Sri Hartamas, Kuala Lumpur

 

No. Siri Kelulusan : KKLIU 0415 / EXP 31.12.2026

Phone : +603 6211 5555

Operation Hours : Monday to Friday 9:00am – 6:00pm Saturday 9:00am – 6:00pm

pERLUKAN RAWATAN RAMBUT GUGUR? HUBUNGI KAMI SEKARANG!

hair transplant

Operation Hours

hair transplant

Operation Hours

Call Us